Japansk populärkultur

 

Anime, manga, cosplay, J-rock, J-pop… Den japanska populärkulturen har en mängd beståndsdelar, varav många har vunnit mark globalt, så även i Sverige. Men vad betyder alla dessa begrepp och hur kommer det sig att de blivit populära även här? Troligen så började det i Sverige med att manga- och animeserier började hitta hit, alltså tecknade serietidningar (manga) och filmer (anime). Detta är väldigt stort i Japan, och vänder sig inte bara till barn och ungdomar, även om den karakteristiska teckningsstilen kan vara väldigt ”gullig”. Figurerna tecknas ofta med stora ögon och överdrivna ansikts- och känslouttryck.

Vad är cosplay?

Cosplay är på ett sätt en förlängning av manga och anime. Cosplay kommer av de engelska orden ”costume” (kostym eller dräkt) och ”play” (lek), och beskriver väldigt bra vad det handlar om: personer som klär ut sig till sina favoritkaraktärer ur olika serier, filmer, TV-spel och så vidare. Många syr och bygger sina egna dräkter, vissa använder även peruker och färgade linser för att ännu mer efterlikna sina förebilder. Skecon tar japansk populärkultur till Skellefteå, under ett så kallat konvent. Det är som en mässa där man kan prova på bland annat cosplay och japansk kampsport. Arrangörerna beskriver att det har vuxit från ett litet slutet sällskap, till ett stort och öppet konvent där alla intresserade är välkomna.

J-rock och J-pop

Förutom anime och manga är det nog den japanska musiken som har slagit störst här i Sverige. Det finns flera olika genrer men de vanligaste här är J-rock och J-pop, vilket helt enkelt betyder ”japansk rock” och ”japansk pop”. Det är således väldigt allmänna och intetsägande benämningar, men ofta menas det ändå en ganska specifik sorts musik när det pratas om dem. Den japanska popen är ofta väldigt glad och upptempo med unga, sockersöta sångare och sångerskor. Grupper förekommer också. Den japanska rocken är väldigt visuell med extremt stylade bandmedlemmar, och musiken varierar från melodisk 80-talshårdrock till väldigt skränig punk.