Ueno och Asakusa

 

Ueno och Asakusa är två stadsdelar i den enorma staden Tokyo, Japans huvudstad. Tokyos storlek ger en föraning om den mångfald som finns i staden, med områden som är kända för sina elektronikbutiker, sina nybyggda attraktioner och sin shopping. I kontrast till dessa moderna, högteknologiska områden finns också de stadsdelar där historien har dröjt sig kvar. Ueno och Asakusa är två av dem.

Ueno är en del av distriktet Shitamachi, som är ett historiskt distrikt. Det var tidigare ett område där arbetarklassen bodde, och är nu känt för de många kulturella sevärdheterna i området, till exempel Tokyo National Museum, National Museum of Western Art och en stor konserthall. I det här området ligger också Shinobazudammen, och i dammen ligger en ö med ett Bentendotempel. Bentendo är en särskild typ av buddhistiskt tempel, som är dedikerat till gudinnan Benzaiten.800px-Ueno_park

Om man är intresserad av tempel ska man dock först bege sig till Asakusa. Här finns en mängd olika religiösa byggnader, men den mest kända är det buddhistiska templet Senso-ji. Senso-ji är det äldsta templet i Tokyo och är tillägnat bodhisattvan Kannon. Bredvid Senso-ji ligger en jinja, en shintoistisk helgedom, vilket tydligt visar hur Japans huvudsakliga religioner, shintoism och buddhism, har levt sida vid sida. På grund av de många olika templena i Asakusa är stadsdelen också känd för sina matsuri, sina festivaler, eftersom varje tempel håller minst en matsuri om året. Festivalerna hör till shintoreligionen.

Asakusa är också känt som Tokyos nöjesdistrikt, framförallt för sina många teatrar. Asakusa utvecklades till ett nöjesområde under Edoperioden i Japan, och en stor bidragande anledning till det var att det intilliggande distriktet, Kuramae, användes för att lagra ris. Ris användes på den tiden som betalning åt tjänarna för den feodala regeringen. Innehavarna av dessa rislager kallades fudasashi, och genom avgifter för att lagra riset, liksom byteshandel och försäljning av riset, gjorde de sig ganska rejäla inkomster som de kunde spendera på det goda livet. Som ett resultat av det startades fler och fler teatrar och geishahus i granndistriktet Asakusa.

Om du vill besöka Ueno och Asakusa finns det många hotell i Tokyo att välja bland. Du kan läsa mer om hotell i Tokyo på Hotelltokyo.se.

 

Taggar: