Osaka

 

Osaka är den tredje största staden i Japan, efter Tokyo och Yokohama. Själva Osaka har drygt 2,5 miljoner invånare, men staden är så stor att den knyts samman med de intilliggande städerna Kyoto och Kobe. De tre städerna bildar således ett sammanhängande storstadsområde som tillsammans har knappt 20 miljoner invånare.

Det finns belägg för att namnet Osaka har förekommit sedan 900-talet, och människor har sannolikt bott på platsen sedan 500- och 600-talet f.Kr. Dagens stad har dock sitt ursprung i Osaka Castle, som byggdes under 1580-talet. Innan Osaka hette Osaka låg nämligen på platsen en stad som hette Naniwa, som under två olika perioder var den kejserliga huvudstaden. På platsen där Naniwas kejserliga palats hade legat anlade år 1496 Jodo Shinshu-buddisterna sitt högkvarter i borgen Ishiyama Hongan-ji, hem åt rebellerna Ikko-ikki. Oda Nobunaga belägrade borgen under ett helt årtionde, och besegrade till slut de buddistiska munkarna. Efter munkarnas kapitulation revs borgen, och slottet uppfördes i dess ställe. Det är idag ett av Japans viktigaste historiska landmärken, och en praktfull syn för de turister som besöker Osaka. Om våren omges detta slott av körsbärsblommor, dessa vackra, rosa blommor som på japanska heter ”sakura”. De förknippas av många med Japan generellt, men är faktiskt Osakas regionala träd, en titel som kan jämföras med de svenska landskapsblommorna.osaka-469865_960_720

Något annat som Osaka kan erbjuda turister är god mat. Osaka har smeknamnet ”nationens kök”, och har både historiskt varit och är idag kända för just sitt kök. Idag finns i Osaka hela 108 restauranger som har Michelinstjärnor, varav fem har tre stjärnor. Om man känner att dessa restauranger ligger utanför ens planerade budget för resan kan Osakas gatukök också imponera stort. Ett måste under ett besök i staden är till exempel den lokala specialiteten takoyaki, som är friterade bläckfiskbollar.

 

 

Taggar: