Mat i Japan

 

Säg japansk mat och alla tänker på sushi, vilket inte är helt fel. En japansk måltid innehåller i stort sett alltid följande tre ingredienser: ris, rå fisk och en soppa med fisk, alger, kött eller grönsaker. Måltiden är aldrig endast en tallrik utan består oftast av flera smårätter. Varje måltid ska vara tillagad av tre stycken ”fem”. Detta innebär att måltiden ska ha fem olika färger, fem olika smaker och fem olika tillagningssätt. Färgerna ska vara svart, gult, vitt, rött och grönt. Tillagningssätten är kokt, grillat, friterat, ångkokt samt rått. Smakerna är sött, surt, beskt, starkt och salt.

Lev längre med japansk mat

Inom den japanska kokkonsten läggs fokus på det estetiska och maten ska vara vacker, skuren med precision och lagad med omsorg. Portionerna ska dessutom vara små. Att Japansk mat är bra för hälsa och kropp är vida känt. Japanerna både lever längre och har bättre hälsa än andra nationaliteter. De äter väldigt mycket fisk och får i sig A-vitamin och Omega-3 som förebygger hjärt- och kärlsjukdomar. I ögruppen Okinawa där kosten innehåller mycket sjögräs, lever flera i befolkningen tills de är över 100 år! Anledningarna till att japanerna har bättre hälsa än många andra beror troligtvis på flera olika faktorer.

Att äta med ögat

Den japanska rätt som vi här i Norden kommer mest i kontakt med är sushi. Huvudingrediensen är riset som liknar grötris och som är smaksatt med socker och risvinäger. Sedan tillkommer en fyllning som kan vara rå fisk eller annat och sedan rullas det oftast in i torkat sjögräs. I Japan kan man i dag se väldigt många olika variationer på sushi. Om vi vill äta lika nyttigt som japanerna fungerar det ju inte att äta sushi varje dag utan vi måste ta till oss traditionen med att äta med ögat. Att äta sig mätt flera gånger per dag fungerar inte i längden om vi vill leva tills vi blir 100 år.