Kända japaner

 

Japan är med sina 127 miljoner invånare ett av världens tio största länder sett till befolkningsmängd. Det är därför inte så konstigt att de har fått fram profiler och personligheter vars berömmelse nått utanför landets gränser. Vissa japanska kändisar har blivit storstjärnor även i Europa och Nordamerika, vilket i sin tur har ökat deras popularitet på hemmaplan. I ett av världens mest högteknologiska samhällen är det svårt att behålla sin anonymitet om man har lyckats skapa sig ett namn, och det har många japanska stjärnor blivit varse om. Samtidigt är det också media som gör profilerna älskade över hela världen.

 

En av de internationellt sett mest kända japanerna är Haruki Murakami. Hans böcker har lästs av miljoner människor runt om i världen, och han blir regelbundet nämnd som en kandidat till Nobelpriset i litteratur. Hans böcker älskas för deras säregna stil som knappast liknar någon annan i världslitteraturen i dag. De har kallats för surrealistiska och postmoderna, men Murakamis böcker är svåra att passa in i sådana beskrivningar. Istället är det vidden och helheten som har gjort Murakami till en respekterad figur i litteraturkretsar. Ironiskt nog har det varit svårast att få ett erkännande på hemmaplan för Murakami. Japanska kulturkritiker har hävdat att hans böcker inte är tillräckligt japanska för deras smak.Kända japaner 2

 

Japan har alltid varit ett sporttokigt land, och det visar sig inte minst i hur många stjärnor som landet fostrat. Om du nämner Ichiro Suzuki för en sportintresserad amerikan, så kan han eller hon snabbt berätta för dig att han är en av baseballens största affischnamn. Suzuki kom till USA år 2000 och fann sig snabbt tillrätta i den nya ligan MLB. Där spelade han för Seattle Mariners i elva år och blev en publikfavorit innan han bytte till New York Yankees 2012. I en annan sport på andra sidan Atlanten har Shunsuke Nakamura blivit stor. Han är en av de bästa japanska fotbollsspelarna som verkligen har lyckats slå igenom i Europa. Han var en stor stjärna i Celtic under fyra år, men nu har han flyttat hem till Japan och hemstaden Yokohama igen. Sport är utmärkt tv-underhållning, och på Canal Digital kan du få tillgång till alla tvkanaler du behöver för att se baseball, fotboll och en rad andra sporter direkt.