Japans sevärdheter

 

Om du någon gång får chansen att åka till Japan så finns det många saker som kan vara värda att se. Japan är ett land med många intryck och kulturer, och landet har något för alla att upptäcka. Allt från det heliga berget Fuji till annorlunda maträtter och massor av spännande sumobrottning för den som älskar sport. Eftersom Japans historia är många tusen år gammal vilar många minnen här.

 

Mount Fuji
Japans heliga berg, en perfekt konformad skapelse som större delen av året är täckt av snö. Fuji är Japans högsta berg och har en topp på över 3000 meter. Berget är faktiskt en vulkan, men man behöver inte vara särskilt orolig. Det var nämligen över 300 år sedan som vulkanen hade ett utbrott. Att bestiga Fuji är mångas dröm och kan vara en rolig sak att ha på sin ”att göra-lista”. Det gäller dock att vara förberedd, eftersom altituden är såpass hög så får man vara beredd på att andningen kan bli tung. Om man skulle vilja går det att köpa extra syre på tub innan man beger sig uppåt. Att ta sig hela vägen upp till toppen tar tid och ork, men det ger sin belöning. Väl uppe kommer man få se en otrolig utsikt, om det inte är en molnig dag vill säga.

 

Sumobrottning och annorlunda maträtter
När man besöker Japan får man bara inte missa en sumobrottningsmatch. Sumobrottning har funnits i Japan i många hundra år och är en mycket respekterad sport, faktiskt Japans nationalsport. Sporten går ut på att putta ut sin motståndare ur ringen. I sumobrottning finns inga viktklasser, detta beror på att även en lättare sumobrottare kan använda sig av en skicklig teknik och vinna över en tyngre motståndare.This image was produced by an application from HighWater Designs Limited.

 

Som i många andra länder kan man få en kulturchock, särskilt när det gäller maten. Många japanska rätter är mycket omtyckta i andra länder och särskilt hos oss i Norden. Ett exempel är sushi och sashimi. För att verkligen lära känna Japans matkultur måste man prova Sukiyaki. Sukiyaki är en gryträtt som innehåller tunt skivat kött, grönsaker, svamp, tofu och nudlar. Ingredienserna kokas i en sojabuljong och doppas sedan i rått ägg. En annan japansk specialitet är traditionell sushi, som till skillnad från den vi äter i Norden har jäst i tre år innan den avnjuts. Rätten sägs vara mycket smakrik.