Japans historia

 

Japan är ett land med en mycket spännande historia och ett rikt kulturarv. Många filmer och berättelser har sina rötter just här. Säkert har du hört talas om både geishor och samurajer, detta är några av Japans stoltheter.

 

Geisha eller geiko
Många av oss har hört talas om geishor, dessa kvinnor med vitmålade ansikten och vackra kimonos. En geisha är en person som underhåller människor med musik, dans eller poesi. Både män och kvinnor kan vara geisha, men majoriteten är kvinnor. Det är mycket svårt att bli en geisha och det krävs många års träning. I staden Kyoto i Japan kallas geishor för geiko. För att bli en geiko måste man träna och läras upp som lärling i fem år. Trots att den mest kända bilden av geishor och geikos är en vitsminkad kvinna eller tjej med vackra och färgglada kimonos, så är det oftast bara lärlingarna som ser ut så här. En fullärd geisha sminkar nämligen bara ansiktet vitt vid speciella tillfällen. Kläderna är dessutom oftast enfärgade. Oftast bor geishorna i traditionella Okiya, geishahus. De äldre kvinnorna brukar dock flytta till sina egna bostäder senare.

 

Japans kända ninjor
En ninja föreställer de flesta som en person i en svart dräkt och ett täckt ansikte. Ibland föreställs ninjan med samurajsvärd och kaststjärnor. Många kända anime-serier och filmer är baserade på de mytomspunna ninjorna, men vad är egentligen deras historia?Japans historia 2

 

För många hundra år sedan utbildades ninjor för att användas som ett slags försvar. Dessa personer infiltrerade fienden för att spionera på deras planer och för att sedan kunna gå till anfall. Ninjorna var tränade i att sabotera tempel och andra av fiendernas byggnader under kriget och de tog även fångar. Man lejde dessutom ninjor som lönnmördare.  Detta är kanske något som man oftast inte föreställer sig när man tänker på en ninja. Det gick inte att bara bli en ninja, utan man var tvungen att födas in i detta yrke. Om fadern var en ninja skulle även sonen bli det. Träningen innefattade kampsport, som karate och judo, dock var detta något som lärlingen redan förväntades kunna. Andra saker som lärlingen fick lära sig var fysisk träning såsom bergsklättring, simning och att springa långa distanser.