Fixa ditt eget ”yatai” i trädgården

 

Japansk matlagning är underhållande och här finns betydligt mer att utforska än den berömda sushi-rätten. Lite enklare tillagade rätter går också att hitta i den japanska matkulturen och då tillagas maten ofta i ett litet stånd på gatan, kallat yatai.

Här får du tips på hur du med enkla medel installerar ett japanskt yatai hemma. Du får även olika förslag på rätter från den japanska snabbmatskulturen som passar utmärkt att prova på i trädgården.

Japansk street food

Internationellt sett har begreppet ”street food” blivit en standardterm för att beskriva mat som tillagas i ett enkelt utekök på gatan. Tidigare var street food relaterat till budgetmat och begreppet hade inte något större gastronomiskt värde. Idag är det dock annorlunda då den här typen av matkultur blivit en stor trend i Asien, USA och övriga västvärlden.

I Japan kallas ett klassiskt utekök, eller stånd som det också kan benämnas, för yatai och återfinns längs japanska gator och på festivaler. Det här är ett utmärkt sätt för att börja ditt japanska matäventyr med enkla recept, men där Japans typiska smaker karaktäriserar matlagningen.

Bygg ett yatai

För att bygga ditt yatai och utekök hemma i trädgården behöver du inte särskilt mycket. Tänk på att göra ditt utekök funktionellt med ett tåligt vindskydd för att förlänga sommaren. Antingen gör du en enkel variant med tygeller brädor och pall för ett mer långsiktigt vindskydd.

Det är inget måste att ha varmvatten och el i ditt utekök, men det är en fördel om du har tillgång till rinnande vatten. Har du ingen el att dra till uteköket kan du smidigt använda dig av ett stormkök eller en grill för den varma tillagningen.

Japansk street food

En klassisk rätt i de japanska yatai-stånden är ramen, vilken passar utmärkt att tillreda i ett utekök med stormkök. Ramen går att anpassa till säsong och du hittar mängder av inspiration i de japanska recepten. När hösten gör sig påmind passar ramen särskilt bra med dess värmande ”soppkänsla”.

Takoyaki är en perfekt japansk rätt att servera från ditt yatai-stånd i trädgården. Det är små bollar som är krispiga på ytan och med en mjuk insida. Du kan fylla bollarna med önskat innehåll, men normalt sett är det bläckfisk och lök.

Använder du grillen i uteköket är japanska pannkakor, okonomiyaki, ett utmärkt tips att tillaga. Kål, ägg och vetemjöl är det enda du behöver!